tisdag 30 juni 2009

I Expressen tar en av våra medlemmar - Erik Hultin-uppkritik mot partiledaren. Det finns några felaktigheter i artikeln. Argumentationen måste vara hederlig.

1. Under hela förra sommaren diskuterade vi hur vi skulle kunna förändra den sk. FRA lagen. Den processen var Erik Hultin i högsta grad involverad i. Vi ordnade hearings tillsammans och Erik var välinformerad om de förändringar (ca 30 punkter), som vi på olika sätt lyckats förhandla fram för att stärka integriteten. Partiledningen jobbade tillsammans med nätverket Centeruppropet.

2. Den utvärdering med anledning av EU valet, som partistyrelsen har initierat har ett annat innehåll än vad Erik Hultin påstår. Styrelsen har på ett ödmjukt sätt tagit sig an frågan. Vi har givit en extern konsult med god kunskap om partiet uppdraget att utvärdera EU valet. Tvärtemot vad som Hultin påstår gör styrelsen inte själv utvärderingen.

tisdag 16 juni 2009

Abortregistret del 2

Det är viktigt att man redan nu klargör att ett sådant register inte blir aktuellt. Jag tror att för många kvinnor, som befinner sig inför ett svårt beslut om man skall göra abort, blir detta ångestladdat. För dem och andra är det viktigt att man tidigt avfärdar de spekulationer, som Miltons utredning ger näring åt. Man kan som kvinna bidraga på frivillig väg till forskningen med ett ett medgivande till exempelvis barnmorskan eller läkaren. Däremot skall man inte leva med oron för att man hamnar i ett obligatoriskt register.
Miltons utredning lyfter annars ett antal goda och intressanta förslag för att förebygga de oönskade graviditeterna. Låt oss fortsätta att jobba med dessa förslag istället.

måndag 15 juni 2009

Nej till abortregister

I DN debatt idag skriver Anders Millton som utredare att information om aborter skulle kunna lagras i ett abortregister. Detta är ovanligt dumt då det är oerhört integritetskränkande. Med andra ord bör dessa tankar förvisas till papperskorgen. Centerpartiet kommer att arbeta mot detta.

måndag 1 juni 2009

Europavalet handlar inte om vem som ska vara statsminister!

Europavalet är ett viktigt val om vilka som skall representera oss i Europaparlamentet. Tyvärr, har en allt för stor del av rapporteringen hittills fått handla om debatten mellan statsministern och oppositionsledaren. Vad sänder detta för signaler?
Jo,att valet i sig inte skulle vara så viktigt eller att det är en popularitesundersökning om vem man om ett och halvt år skall se som Sveriges statsminister. Detta är att banalisera valet och bortse från sakpolitiken och de verkliga parlamentskandidaterna.
Skulle man se sakpolitiskt skulle man helt plötsligt upptäcka hur ofta som socialdemokrater och moderater i Europaparlamentet hamnat på samma sida i omröstningar. Då blir denna polarisering till två partier närmast absurd.