lördag 14 mars 2009

EMU

Personligen har jag röstat ja till att Sverige skulle införa euron som valuta. Däremot har jag stor respekt för folkviljan, som sade sitt 2003. Vad som över tiden varit bäst för Sverige är svårt att tvärsäkert säga. Tittar man bara på kronkursen är det lätt att stirra sig blind på dess låga värde. Visst var det skojigare att åka till Spanien eller USA och kunna vrålshoppa på grund av en starkare kronkurs?Men den här frågan kräver en djupare analys än så.Hur den nu låga kursen har påverkat exporten positivt kan också diskuteras även om det rimligen bör ha haft viss effekt. Hade det exportberoende Sverige legat ännu sämre till? För ett par år sedan kunde vi se att vårt läge var starkare än euroländernas. Viktigast för oss är att fortsätta att hävda sunda statsfinanser så att vi kan ha handlingsfrihet att den dagen vi vill kunna gå in i valutasamarbetet.
Med andra ord denna fråga kräver intellektuell hederlighet där man seriöst väger för - och nackdelar. Denna öppning gav redanCenterpartiets förtroenderåd i höstas när man tog valplattformen för EP-valet. Den öppningen ger ocksåMaud Olofsson i SvD idag. Hon har en pragmatisk inställning med djup respekt för demokratiska spelregler.
Låt oss följa utvecklingen och analysera den för att sedan kunna avgöra om det är aktuellt med en ny folkomröstning. Men hantera demokratin och folkomröstningar med varsamhet. Den är frågan har inte plats för ytlig tvärsäkerhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar