Gårdagens förslag om mer utvärdering, mer närvarande skolledare i klassrummen och elevers möjligheter att ge omdömen om lärare har visat sig ha ett gott stöd från många. Men givetvis väcker det reaktioner. Märkliga reaktioner har varit som Sydsvenskans ledare om att centern stjäl skolfrågor från folkpartiet. Jag visste inte att fp hade monopol på detta. Samma inlägg pratar om populism och påverkan av programmet 9a.
Det vore löjligt att tro att en tv serie skulle vara den enda referens ram vi har. TÄNK om det är så att vi kanske har barn i skolan, själva har arbetat med skolfrågor och dessutom har anhöriga som arbetar i skolan??!!! Vad den uppmärksammade tv-serien visade på var att det finns enorma pedagogiska förmågor och dessa personer är inte ensamma. Vi vill att alla dessa skickliga pedagoger runt om i Sverige skall bli uppmärksammade och vara föredömen.. Är det då för mycket begärt att skolledarna följer verksamheten och att elever skall kunna ge saklig kritik. Observera elevernas omdömen är bara en del i en utvärdering och handlar inte om att medverka i lönesamtal eller liknande. Men vi kan inte ena stunden prata om att vi vill att elever skall behandlas med respekt och uppmuntras till att kunna ge konstruktiv kritik och den andra misstro dem så kapitalt som Sydsvenskan bland annat gör.
Vår ambition är en bättre skola för både elever och personal. Pedagogerna är den viktigaste tillgången. I andra system finns dessa fortlöpande utvärderingar (även skolan men vi vill utveckla detta) och mer omfattande inslag av individuell lönesättning . Varför skulle inte detta kunna fungera i skolan?
Expressens ledarsida verkar också störda av att Centerpartiet lyfter frågan. Även där verkar man inte förstå att det kan finnas en kompetens i skolfrågor även utanför ledarredaktionerna - ja till och med i ett politiskt parti.
Lärarna verkar tillhöra en unik yrkeskategori som inte ska utvärderas. I själva verket är det en styrka för yrkeskåren som med vårt förslag blir mer självmedveten och på så sätt kan höja kompetensen inom just de områden där eleverna upplever svagheter. Dessutom är det en konkurrensfördel för en skola att visa att man har elever som tycker att lärarna är engagerade och kunniga. Dags att våga tänka nytt.
SvaraRadera