torsdag 12 november 2009

Energiöverenskommelsen gäller

Rapporter i media ger bilden att Folkpartiet öppnar för ny kärnkraft. Jag utgår från att Folkpartiet står bakom Alliansregeringens energiöverenskommelse, som är en historisk satsning på förnybar energi. Kärnkraften ska nu bära sina egna kostnader och ta på sig en större del av kostaderna vid en eventuell olycka. Det vore inte bra om den här diskussionen skapar en otydlighet för alla dem som nu äntligen ser stora satsningar på förnybar energi. Jag har kommenterat detta i Ekot.

3 kommentarer:

  1. Vilket är viktigast för dig Anders?

    Att vi satsar på förnybar energi?

    Eller att vi satsar på hållbar utveckling?

    Om du undrar vad skillnaden är finsn det två för dig mycket viktiga sådana:

    1) Hållbar Utveckling står inskriven i grundlagen.

    2) Hållbar utveckling är inte per automatik samma sak som förnybar energi.

    /Micke

    SvaraRadera
  2. Nej, tolkningen av hållbar utveckling kan göras olika. Däremot ser vi stor möjligheter i den förnybara energin både ur ekonomisk och ekologisk hållbarhet.Ny teknik, nya jobb och ren och förnyelsebar energi.

    SvaraRadera
  3. Enligt förarbetena till Regeringsformen så har du inte särskilt mycket utrymme att definera om vad "Hållbar utveckling" betyder eftersom dessa följer Brundtland-kommissionens defintion rätt bra. Eller hävdar du företrädesrätt till att tolka grundlagen? Jag tror att HD känner sig svartsjukt om du försöker. :D

    Anyway... låt mig ställa frågan på ett annat sätt:

    Om en (del)lösning på utsläppsproblematiken visar sig vara extremt utsläpps-snål, uppfyller defintionen på Hållbar Utveckling, men inte defintionen på Förnybar Energi(*), anser du då att den lösningen skall uteslutas?

    mvh
    /Micke

    (*) Kan du den defintionen "förnybar energi" förresten? Jag är ärligt talat lite frågande på den punkten eftersom alla kraftformer använder förbrukningsbara resurser under livs-cykeln.

    SvaraRadera