Om Anders

Jag är pappa till tre tonåringar och bor i Göteborgs södra skärgård. Det är helt fantastiskt att få vara pappa till en son och två döttrar. Mycket av den inspiration som jag får i politiken får jag från mina barn. Att få bo i skärgården är också en stor förmån, som inspirerar. Sedan en tid är jag också förlovad med Åsa.

CUF på 1970-talet
Tidigt väcktes mitt politiska engagemang. Jag är uppvuxen i en politisk familj, men inte politikerfamilj. Politik diskuterades med stor frimodighet. Det var på 70-talet och för mig blev valet Centerpartiet . Det berodde på två saker dels att man drev miljöfrågan dels att man var och är ett mittenparti. Vi hade jättekul med studiecirklar, surströmmingsfester, tävlingar och politiska diskussioner. CUF- ungdomsförbundet blev min start. 1976 – 19 år gammal valdes jag in i kommunfullmäktige i Skövde. I Skövde och så småningom den idag berömda guldbyn (Mattias Hellners by) Lerdala bodde jag i några år.


Utbildning
Det var i Skövde jag gick samhällsvetenskapliga linjen på gymnasiet och så småningom gjorde värnplikten på T2. Jag tänkte läsa juridik och utbilda mig till reservofficer. Det ansågs vara en god merit i arbetslivet. reservofficersutbildningen blev så småningom regementsofficersutbildning på bland annat Krigsskolan Karlberg. Men jag kunde inte släppa min tanke på att gå på universitetet. Så 1985 började jag på Göteborgs Universitet och läste 100 poäng på personallinjen plus att jag läste lite statskunskap vid sidan om.

Politik, familj och karriär
1989 blev jag kommunstyrelseordförande och kommunalråd i Skövde. I Göteborg hade jag träffat Maria som blev min hustru. Vi fick barn 91 och 93(tvillingar). Dessa händelser är det största som hänt mig. Varje gång någon berättar att de skall få barn känner jag att det blir lite vått i ögat. Efter nio år som kommunalråd kände jag att det var dags att göra något helt utanför politiken. Jag rekryterades till Göteborg och KPMG. Då kändes det väldigt naturligt och skönt att släppa politiken. Jag har aldrig velat fastna i politiken eller se det som ett yrke. År 2000 fick jag uppdraget att bygga upp Arena för Tillväxt ett samverkansprojekt mellan Swedbank, ICA och Sveriges Kommuner och landsting. Där arbetade jag när Maud Olofsson ringde en lördag efter valet och frågade om jag ville bli partisekreterare. Jag tog någon vecka på mig att fundera.

Sedan december 2006 är jag partisekreterare. Som partisekreterare handlar det om att leda partiets riksorganisation, företräda partiet, kommunicera politik och arbeta med strategisk ledning. För mig är det viktigt att ha med mig mina erfarenheter som pappa och från arbete i näringslivet in i politiken.

Vid valet 2006 valdes jag in i kommunfullmäktige i Göteborg som förste centerpartist på åtta år. Jag utsågs också till Riksbanksfullmäktig efter valet.


Utanför jobbet
När jag inte jobbar är det framförallt familjen som gäller. Får jag råd och tid reser vi gärna. Älskar att tillbringa en vecka i fjällen. Annars bor jag i ett sommarparadis. Det är underbart men inte helt lätt då jag har långa resor till Stockholm. Men det är det värt. Läsa böcker särskilt om historia är en avkoppling. I Skövde bor alltjämt min mamma som är 82 och en mycket fräsch pensionär där bor också min bror och hans familj. Annars är det Göteborg som gäller.Kort om Anders:

Aktuell som: 1:a namn på Centerpartiets riksdagslista i Göteborg
Född: Oktober 1957
Yrke: Partisekreterare
Andra uppdrag: Riksbanksfullmäktig och kommunfullmäktig.Sitter i en styrelse för ett litet tjänsteföretag och för en teknikpark
Familj: pappa till tre barn och förlovad.
Gillar: familjeliv, att diskutera och inspirera, åka skidor, leva vid havet, människor som har civilkurage och integritet
Ogillar: hyckleri, avundsjuka och bittra människor,
Bra på: att laga söndagsstek och Boeuf Bourgignone.Har utvecklat simultankapaciteten efterhand.
Intressen: familj, historia, umgås med andra männsikor gärna utanför politiken


Detta vill jag göra i Riksdagen:
Jag kommer att driva frågor som skall utveckla Västsverige. Hur skapar vi goda förutsättningar för en fordonsindustri med grön profil, för högre utbildning och forskning. Ett mer differentierat näringsliv.

Även frågor som berör skolan, ungdomars situation och männsikors frihet engagerar mig.