torsdag 28 augusti 2008

Bill Clinton for president

Den här dagen har börjat med konferens om bland annat internationellt samarbete. I panelen fanns bland annat förra utrikesministern och FN-ambassadören Madeleine Albright.

Undersökningar visar att själva Irakfrågan minskar i betydelse för väljarna, men att man ändå vill att USA skall ha en roll som internationella ledare och att man skall söka allianser. Flera jag har mött vill att USA:s anseende i världen och inte minst Europa skall bli bättre. Man återkommer till detta och anklagar Bush för att ha förstört anseendet.

Rädslan för den ekonomiska krisen är också stark i väljartrupperna. Det ekonomiska läget bekymrar oss alla och drabbar även oss i Sverige trots att vi har starka statsfinanser och Regeringens jobbpolitik.

På kvällen kom vi in på konventet - en höjdare. Det var en fight att hitta en plats, men jag lyckades se hela showen.Ett antal senatorer, krigshjältar mfl. gick upp och betygade Obama sitt stöd. Det var idag som konventet formellt utsåg både president- och vicepresidentkandidat. Helt klart är att man måste övertyga väljarna om att Obama kan leda landet i krig. Hans förmåga – ja till och med som den ende- att leda landet som Commander in chief var tydlig. Konstigt vore väl annars.

MEN det starkaste stödet fick han från Bill Clinton. Vi ville aldrig sluta skrika, vifta med flaggor och applådera. Vilket erkännande- och många av oss längtade nog tillbaks till Clintonåren. Vilken retorik- han berörde nog alla i salen. Lyssna till när han ungefär säger såhär- the world can be impressed of the power of our examples more than our examples of power ( världen kan imponeras mer av exemplens makt än av maktens exempel).

Hans tal är viktigt för att vinna Hillaryväljarna och är ett av de bästa jag har hört. Så klart, han har också varit USA: s president. Hans stöd kan bli oerhört viktigt. Clinton är Clinton- mycket värme, känsla och humor.

Sedan var det Joe Bidens tur. Det var ett tufft tal och han eldade konventet i kampen att slå republikanerna. Han blir nog en bra ”slugger” när debatten hettar till. Något som är viktigt i amerikanska kampanjer är familjen. Han kunde visa upp sin stora familj med barn och barnbarn, vilket också Obama skojade om när han tackade Biden.

Frågan efter dagen är- lyckas Obama med amiraler, kaptener, krigsinvalider och andra som stöttar honom, att övertyga med sitt ledarskap. Räcker visionerna och karisman. Jag gillar honom, men patriotism är en stark framgångsfaktor. Kanske hjälper Clintons ord om att ”man sade om mig 1992 att jag var för ung och oerfaren att bli Överbefälhavare (=presidenten).” Vi vet hur det gick – det blev mer fred.

God natt och God morgon därhemma!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar