tisdag 26 augusti 2008

Socialdemokraterna vill surfa på Obamavågen

I natt anländer vi, miljöminister Andreas Carlgren och jag, till Demokraternas konvent i Denver. Det känns viktigt att centerpartiet, som socialliberalt parti, finns med på ett ”systerpartis” stora konvent.

Jag skall under dessa dagar försöka mig på egna kommentarer om vad jag ser och känner på konventet. Egentligen är jag en riktig nörd i amerikansk politik. Jag har ändå sedan jag hejade på George Mc Govern (kommer ni ihåg honom) 1972 följt amerikansk politik. Att få möjligheten att delta på Demokraternas konvent ska bli himla kul.

Som svenskar har vi under allt för många år av socialdemokratiskt styre invaggats i tron att Demokraterna är ett socialdemokratiskt parti. Demokraterna kan nog mest jämföras med folkpartiet och centerpartiet. om man skall göra sådana kopplingar. Men egentligen kan man inte hitta någon exakt jämförelse.

Frihandelsfrågan är bland annat en sådan fråga, där demokratiska kandidater ofta använder sig av tullar för att skydda inhemsk industri. Jag förstår att socialdemokraterna däremot gärna vill rida på en ”Obamavåg”- men hur relevant är egentligen jämförelsen? Socialister har aldrig varit särskilt populära i USA. Glöm inte det när ni ser Mona Sahlin i TV från Denver.

I lördags presenterades Obamas vicepresidentskandidat - Biden. Han är nog ett klokt val med tanke på behovet av en kandidat som står för lång kongresserfarenhet och har en stark utrikespolitisk profil. Jag tänker osökt på parhästarna John F Kennedy och Lyndon B Johnson. Kennedy stod för förändring – change - ­ och vision, Johnson stod för kontaktnätet i Kongressen och var en typisk ”doer”.

Det som har hänt är att vicepresidenten alltmer har fått en politisk roll under presidenterna Clinton och Bush jr. Det känns bra med Biden. Visst hade det känts bra även med Hillary Clinton, men då i så fall som presidentkandidat.

Nu är Obama kandidaten och det känns också väldigt bra, men han kommer att få en tuff match mot Mc Cain, som bland annat har kunnat dra nytta av att Obama och Clinton förde ett alldeles för långt ”inbördeskrig” under alla dessa primärval. Nu väntar vi på att Hillary Clinton i sitt tal får sina supportrar att stödja Barack Obama..

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Du nämner i samband med jämförelsen mellan Demokratarerna, C och Fp frihandelsfrågan, där Demokraterna och Obama står för en isolationistisk ståndpunkt.
    Hur står det ställningstagandet i jämförelse med era åsikter?

    SvaraRadera