söndag 9 november 2008

Kristallnatten

Idag är det 70 år sedan nazisterna i Tyskland plundrade och brände synagogor, attackerade judar, slog sönder deras butiker, gick in i deras hem. Denna pogrom fick namnet Kristallnatten. Vi vet vad som föregick och vi vet vad som skulle komma- förintelsen av ca 6 miljoner judar plus politiska motståndare, romer, slaver,homosexuella, mfl. De tyska judarna kunde ofta inte förstå .Hur kunde de som med ca 80 000 av dem hade deltagit i första världskriget varav
10 000 var frivilliga behandlas på detta vis? Om detta berättades bland annat ikväll under en minneshögtid i synagogan i Göteborg.
Detta får aldrig glömmas. Minnet är vår bästa tillgång. För att hedra offren måste vi minnas, men ännu viktigare - för att förhindra att det upprepas måste vi minnas och berätta.
Det finns de som tycker att det där är historia . Ja, somliga till och med förnekar och säger att det är påhittat eller överdrivet.
Jag besökte förra veckan Holocaust (förintelse-)muséet i Wahington. På fyra våningar kan man följa nazismens framväxt, folkmordet och de som kämpade emot. Jag har tidigare besökt Auschwitz. Ingen kan med någon form av ärlighet hävda att det inte skulle ha hänt. Vad värre det upprepas på andra platser på Jorden- Rwanda, forna Jugoslavien , Maos Kina , Stalins Sovjet osv.
Än idag finns antisemitismen. Den verkar omöjlig att bli av med. Dessvärre verkar den växa igen - bara 70 år efter Kristallnatten och 63 år efter att Auschwitz befriades. Den måste mötas med att vi ständigt påminner oss och andra om vad som hänt . Vi som vet är skyldiga att berätta berättelsen. Det är så vi kan motarbeta rasismen, som ofta har börjat i antisemitism.
Tack för en stämningsfull kväll i Göteborgs synagoga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar