söndag 30 november 2008

Skolan behöver Centerpartiet

Det är ingen tvekan om att Regeringens politik för skolan är på rätt väg. Vi behöver mer av kunskap och satsning på goda resultat. Det behövs ramar i skolan, men vi har också från Centerpartiet betonat kramarna . En skola som visar unga respekt . Respektlöshet är inte bara riktad mot vuxna- unga kan känna detsamma. Jag tycker att det är respektlöst när man inte städar toaletterna, när skolmaten är näringsfattig och smaklös, när elever under nio års tid inte skall kunna vara betrodda att kunna lämna omdömen och utvärderingar om sin skola och dess lärare. Istället blir det ett "himla" liv ,om man råkar föreslå utvärderingar, från Metta Fjelkner och Lärarnas Riksförbund.
Vi kommer nu att satsa på att lyfta den skolpolitiska debatten - den kommer för vår del handla om elevhälsovård, lönesättning av lärare, lärarutbildning, utvärdering av lärare, rektorslyft, skolmat med mera.
Inom kort hoppas jag att jag skall kunna träffa Lärarföbundet, som på ett positivt sätt följt upp vår välfärdsgrupps tankar om lärarnas lönesättning.

1 kommentar:

  1. Hej Anders,

    Ett avgörande problem i flertalet skolor med dålig arbetsmiljö, stressade lärare och sviktande elevunderlag är väldigt ofta ett svagt och inkompetent ledarskap. Fel människor rekryteras för ofta till rektorstjänsten. Rektorerna är ofta för osynliga i skolans vardag, konflikträdda, jobbar sällan eller aldrig förebyggande och är allmänt dåliga på att på ett konstruktivt och klokt sätt främja skolans värdegrund.
    Lösningen är: skolförvaltningarna måste bredda rekryteringsunderlaget för skolledare (från t tex näringslivet). Förvaltningarna måste också ge rektorn frihet och fullmakt att styra och utveckla sin skola. Men framför allt: hitta dom duktiga ledarna - skolan behöver inte fler byråkratiska chefer.

    Från en f.d. företagare som nu jobbat som lärarvikarie i hittills 10 olika skolor i Sthlms-området.

    MVH/Gunnar Bergström

    SvaraRadera