söndag 30 november 2008

Skolan behöver Centerpartiet

Det är ingen tvekan om att Regeringens politik för skolan är på rätt väg. Vi behöver mer av kunskap och satsning på goda resultat. Det behövs ramar i skolan, men vi har också från Centerpartiet betonat kramarna . En skola som visar unga respekt . Respektlöshet är inte bara riktad mot vuxna- unga kan känna detsamma. Jag tycker att det är respektlöst när man inte städar toaletterna, när skolmaten är näringsfattig och smaklös, när elever under nio års tid inte skall kunna vara betrodda att kunna lämna omdömen och utvärderingar om sin skola och dess lärare. Istället blir det ett "himla" liv ,om man råkar föreslå utvärderingar, från Metta Fjelkner och Lärarnas Riksförbund.
Vi kommer nu att satsa på att lyfta den skolpolitiska debatten - den kommer för vår del handla om elevhälsovård, lönesättning av lärare, lärarutbildning, utvärdering av lärare, rektorslyft, skolmat med mera.
Inom kort hoppas jag att jag skall kunna träffa Lärarföbundet, som på ett positivt sätt följt upp vår välfärdsgrupps tankar om lärarnas lönesättning.

söndag 23 november 2008

Lissabonfördraget

I fredags antog Riksdagen förslaget till ratificering av Lissabonfördraget. Bland centerpartisterna fanns det en stark majoritet för. Men som EU frågorna fanns också en mindre grupp som avstod och en röstade nej. Detta speglar möjligtvis den situation, som är - att det finns en skepsis till EU inom grupper i Centerpartiet. Detta visade sig också i att förtroenderådet placerade en EU kritiker- Håkan Larsson på femte plats på listan. Detta i sig är inget konstigt. I alla partier finns olika entusiasm för EU. Detta är ett faktum, som vi skall respektera. Samtidigt har partiet gått från nej via nja till ett ja till EU. Idag vill vi använda EU till att bland annat bekämpa miljöhot, brottslighet och förebygga konflikter i Europa. Det är detta som är ett smalare men vassare EU.
Däremot är jag som EU -vän glad att partiets linje ,antagen på stämman 2007, att säga ja till Lissabonfördraget gick igenom i Riksdagen. Fördraget är avsett att skapa ett öppnare och effektivare EU. Med effektiv menas bland annat att ett av EU s medlemsländer genom veto inte skall kunna handlingsförlamma hela EU. För beslut kommer kvalificerad majoritet att räcka. Vårt medlemskap i EU kan utvecklas till ett ännu aktivare och kraftfullare engagemang.

måndag 17 november 2008

mer om lärarlöner

När Lärarförbundet frågar, kan läsas om i Sydsvenskan)så kommer de naturligtvis få svar. Om det är sämre lön för lärare i många kommuner med centerpartistiska kommunalråd , så är det ingen anledning för oss att inte hävda mer av individuell lönesättning.
Däremot kan det vara så att lönenivåerna i dessa kommuner generellt ligger lägre än snittet, vilket i sin tur kan bero på att detta är kommuner med svag ekonomi och lågt skatteunderlag. Då brukar lönerna i alla yrken ligga lägre än i storstäder.
Dessutom talar vi inte om generella lönenivåer utan om att öka de individuella löneskilllnaderna. Duktiga lärare skall kunna se att det lönar sig att vara bra.

torsdag 13 november 2008

Intressanta reaktioner

Gårdagens förslag om mer utvärdering, mer närvarande skolledare i klassrummen och elevers möjligheter att ge omdömen om lärare har visat sig ha ett gott stöd från många. Men givetvis väcker det reaktioner. Märkliga reaktioner har varit som Sydsvenskans ledare om att centern stjäl skolfrågor från folkpartiet. Jag visste inte att fp hade monopol på detta. Samma inlägg pratar om populism och påverkan av programmet 9a.

Det vore löjligt att tro att en tv serie skulle vara den enda referens ram vi har. TÄNK om det är så att vi kanske har barn i skolan, själva har arbetat med skolfrågor och dessutom har anhöriga som arbetar i skolan??!!! Vad den uppmärksammade tv-serien visade på var att det finns enorma pedagogiska förmågor och dessa personer är inte ensamma. Vi vill att alla dessa skickliga pedagoger runt om i Sverige skall bli uppmärksammade och vara föredömen.. Är det då för mycket begärt att skolledarna följer verksamheten och att elever skall kunna ge saklig kritik. Observera elevernas omdömen är bara en del i en utvärdering och handlar inte om att medverka i lönesamtal eller liknande. Men vi kan inte ena stunden prata om att vi vill att elever skall behandlas med respekt och uppmuntras till att kunna ge konstruktiv kritik och den andra misstro dem så kapitalt som Sydsvenskan bland annat gör.

Vår ambition är en bättre skola för både elever och personal. Pedagogerna är den viktigaste tillgången. I andra system finns dessa fortlöpande utvärderingar (även skolan men vi vill utveckla detta) och mer omfattande inslag av individuell lönesättning . Varför skulle inte detta kunna fungera i skolan?

Expressens ledarsida verkar också störda av att Centerpartiet lyfter frågan. Även där verkar man inte förstå att det kan finnas en kompetens i skolfrågor även utanför ledarredaktionerna - ja till och med i ett politiskt parti.

onsdag 12 november 2008

Fler rektorer i klassrummen

Individuell lönesättning
I dagens DN och Aftonbladet kan man läsa om hur vi i vår grupp för välfärdsfrågor har sagt att vi vill lyfta våra lärare och skolledare. Det måste märkas för duktiga lärare att man gör ett bra jobb. Därför är utvärderingen viktig. Vi vill stärka lokala utvärderingssystem ,som skall ligga till grund för hur man skall ge lärare kompetensutveckling och använda sig av den individuella lönesättningen bättre. Bra lärare skall märka det i lönekuvertet - de mindre bra skall få stöd för att bli bättre. Resultat skall värdesättas. Lokala utvärderingssystem skall utformas. I utvärderingen skall den ges i samtal mellan läraren, rektor och en elevrepresentant. Observera - det handlar inte om att eleverna skall sätta lönen. Detta görs av skolledaren. Eleverna skall inte sätta betyg, men kunna höras genom elevrepresentanten och genom elevenkäter.
Vill vi att våra unga skall vara delaktiga, lära sig att ta ansvar , kunna ge saklig kritik då måste vi också ge dem den chansen.

Notera också att vi tror fortfarande på att kommunerna skall vara huvudmän för skolan. Detta - rätt använt- ger ett lokalt inflytande. Till detta bör man lägga mer ansvar på självstyrande skolenheter. Vi tror att våra lokala skolpolitiker är intresserade av att åstadkomma en skola där man ger skolledarna möjligheter att följa upp lärare och elever i klassrummen. För dettta måste det frigöras tid för rektorns kanske viktigaste uppgift att se till att eleverna får bästa möjliga kunskap. Men också att eleverna trivs i en skola med både ramar och kramar.
Se på engagemanget i Tv-serien 9a. Det var lärare som gav engagemang, värme och kunskap. Det finns många sådana lärare- det är dem vi vill synliggöra. Det är de värda , men framföralltär eleverna värda detta.
Det finns individuell lönesättning, men den används dåligt på de flesta håll. Varför kan inte samma gälla som på många andra arbetsplatser. Man skall utvärdera både elevernas resultat och stämningen i klassrummet. Detta beror ofta på hur lärararen fungerar. Däremot skall naturligtvis om man har svår klass också tas med i bedömningen.

söndag 9 november 2008

Kristallnatten

Idag är det 70 år sedan nazisterna i Tyskland plundrade och brände synagogor, attackerade judar, slog sönder deras butiker, gick in i deras hem. Denna pogrom fick namnet Kristallnatten. Vi vet vad som föregick och vi vet vad som skulle komma- förintelsen av ca 6 miljoner judar plus politiska motståndare, romer, slaver,homosexuella, mfl. De tyska judarna kunde ofta inte förstå .Hur kunde de som med ca 80 000 av dem hade deltagit i första världskriget varav
10 000 var frivilliga behandlas på detta vis? Om detta berättades bland annat ikväll under en minneshögtid i synagogan i Göteborg.
Detta får aldrig glömmas. Minnet är vår bästa tillgång. För att hedra offren måste vi minnas, men ännu viktigare - för att förhindra att det upprepas måste vi minnas och berätta.
Det finns de som tycker att det där är historia . Ja, somliga till och med förnekar och säger att det är påhittat eller överdrivet.
Jag besökte förra veckan Holocaust (förintelse-)muséet i Wahington. På fyra våningar kan man följa nazismens framväxt, folkmordet och de som kämpade emot. Jag har tidigare besökt Auschwitz. Ingen kan med någon form av ärlighet hävda att det inte skulle ha hänt. Vad värre det upprepas på andra platser på Jorden- Rwanda, forna Jugoslavien , Maos Kina , Stalins Sovjet osv.
Än idag finns antisemitismen. Den verkar omöjlig att bli av med. Dessvärre verkar den växa igen - bara 70 år efter Kristallnatten och 63 år efter att Auschwitz befriades. Den måste mötas med att vi ständigt påminner oss och andra om vad som hänt . Vi som vet är skyldiga att berätta berättelsen. Det är så vi kan motarbeta rasismen, som ofta har börjat i antisemitism.
Tack för en stämningsfull kväll i Göteborgs synagoga.

fredag 7 november 2008

Äktenskapsfrågan

Jag ser inte olikheterna i regeringspartiernas syn på könsneutrala äktenskap som så märklig. Vi har länge känt till att kd har den inställning man har. Självklart hade vi önskat oss ett gemensamt regeringsförslag på alla punkter. Centerpartiet var ett av de partier som tidigt var ute i frågan om att säga ja till könsneutrala äktenskap. För oss har det handlat om att se det som en fråga om att människor har lika värde.Men jag är övertygad om att kd eller andra som har sin åsikt inte skulle vilja säga sig ha en annan syn än oss på människors lika värde.
Man måste respektera att detta är en fråga där värderingar skiljer sig åt utan att man moraliserar från varken det ena eller andra hållet. Det är en djupgående samvetsfråga, som gör att man landar i olika slutsatser. Därför är det inte heller så dramatiskt att ett parti i regeringen intar en annan position. Man hade också enligt min mening kunnat valt att reservera sig i regeringen. Nu får man den möjligheten i riksdagen istället.

Nu väntar regerandet för Obama

Nu väntar regerandet för Obama. Det är ingen tvekan om att många nu hoppas på de stora förändringar som han har ställt i utsikt. Samtidigt så tonade han ned förväntningarna redan i sitt tal på valnatten. Kan man redan nu brja lämna Irak? Hur stor kommer insatsen bli Afghanistan? Kommer högre krav att nu ställas på oss européer i Afghanistan? Kan han klara av att sänka skatterna som han har ställt i utsikt?
Ja frågorna hopas. Däremot är en sak klar Obama ger oss hoppet om samarbete och förändring i ett svårt läge. Låt oss ta vara på den viktiga känslan. Människor med hoppet om en bättre värld kan göra storverk jämfört med mäniskor fyllda med hopplöshet och bitterhet.

Rörd
På valnatten hölls nog två av de starkaste tal, som jag har hört. Först Mc Cains tal till sina valarbetare . Det var starkt och ett tal av en stor person. Som jag tidigare har skrivit tycker jag att han är en hedersman ,vilket han visade prov på i sitt tal. Det är svårt att kunna vara en stor förlorare, men han lyckades och gick till historien som den bäste förloraren. Han tog på sig ett större ansvar än hade behövt, men där klev "commander" Mc Cain in och skyllde inte på andra utan tog som god ledare på sig ansvaret.
Obama höll ett tal som gick rakt in i hjärtat och gjorde att vi alla kände oss som en del i något större.
Visst kan man bli rörd för mindre?

onsdag 5 november 2008

Fest utanför Vita huset


Ett glatt gäng centerpaqtister firar Obama

JAA!


Obama next president- ja där satt den

måndag 3 november 2008

Kul vid köksbordet


Han republikan- hon demokrat

Centerpartister för Obama


Instruktioner delas ut

Valarbete


Nu är vi på väg att kampanjarbeta för Obama

2 meter från Hillary


Hillary i blått har hållit kampanjtal för Obama

söndag 2 november 2008

Valmöte i Virginia