lördag 8 januari 2011

Alliansens vagn skulle gå dåligt utan fyra hjul

En förutsättning för en fungerande Alliansregering är att den består av de fyra partier, som på olika sätt har bidragit till att vi brutit ett rött maktinnehav2006 och att det fortsatt med en borgerlig frihetspolitik efter 2010. Samtliga fyra partier bidrar med sina unika delar. Jag undrar hur till exempel Regeringens miljöpolitik hade sett ut utan Centerpartiets gröna profil, tradition och erfarenhet på området eller hur småföretagarnas hjärtefrågor hade tagits tillvara utan Maud Olofsson i Regeringen? Jag är inte heller säker på att integritetsfrågorna trots vad vissa debattörer säger hade hårdbevakats utan Centerpartiets och Folkpartiets liberala röster.Listan kan göras lång, men det som oroat mig den senaste tiden, som under fyra år har jobbat i Alliansens innersta kärna, är en bristande ödmjukhet när man hör vissa kommentarer. Förslag på partisammanslagningar från debattörer utanför berörda partier och kommentarer om att vissa partier inte behövs skadar Alliansen.

Nu gäller det att fortsätta att regera på ett framgångsrikt sätt. För att det skall lyckas krävs respekt för varandras kultur,profil och tradition.

Det fanns en tid då man trodde att folkpartiet skulle äta upp de andra borgerliga partierna sedan var det centerpartiets tur att vara det stora partiet därefter avlöst av moderaterna. För egen del har jag en viss erfarenhet av att på den lokala nivån leda det största partiet. Jag kan säga att med ca 31% av rösterna 1994 i Skövde så ställdes det särskilda krav på generositet och ödmjukhet mot de borgerliga kollegorna, som tillsammans hade13 mandat jämfört med våra 20. Detta ledarskap gäller oavsett man styr en kommun, ett landsting eller en nation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar