lördag 4 april 2009

Demoskop

Idag publiceras en opinionsmätning gjord av Demoskop. Den säger att Centerpartiet skulle ha tappat ca 2,5% och ligga under 4%spärren.
Jag är inte oroad.
Varför? 1. Vi vet av erfarenhet att Demoskop kan visa tvära kast. Vi har varit med om det förr. Detta kan bero på mätmetoden- man har bland annat ett mindre urval tillfrågade.
2.Även om jag kan önska det , men hur sannolikt är socialdemokraternas fall till 30%.? Hur sannolikt är det att C nästan halverats samtidigt som vi imars har fått mätningar från SIFO och Synnovate som visat på uppgångar och att Maud är högrankad i förtroendemätningar?

Jag tror inte heller att vi ser en tendens mot ett tvåpartisystem. Detta beror på att sedan 2006 ligger S och M i stort sett still på 2/3 av väljarkåren.
Mätningar kan vara intressanta, men skall tas för vad de är.Detta gäller oavsett det går upp eller ned.

7 kommentarer:

  1. Det publiceras en SKOP-mätning hos SVD nu som visar att C får 6,1% av väljarstödet. I mätningen får alliansen 48,8 procent och oppositionen 46,2 procent. Kd får dock endast 3,3%.

    SvaraRadera
  2. Så sant och det skiljer nästan3% i dessa mätningar,vilket bekräftar min uppfattning om att Demoskop får tas för vad den är.

    SvaraRadera
  3. Den intressanta frågan ur ett strategiskt perpektiv är ju varför vi trots regeringsinnehav, en mycket populär partiledare samt bra c-reformer fortfarande tuggar på siffor som ligger under valresultatet 2006.

    Jag är inte heller oroad av Demoskop, jag är mer oroad över alla de andra som visar att vi ligger och harvar - snart måste vi upp i tvåsiffriga procent - allt annat är ett misslyckande.

    Vi tillsammans måste helt enklet bli betydligt bttre på att ta för oss och på att synas och höras. Syns man, finns man. Finns man, får man ny röster. Kommunikation och synlighet är A o O.

    SvaraRadera
  4. @Annie,

    Din kommentar visar på hur långt ifrån verkligheten och väljarna du befinner dig.

    Om man överger de "principer" som man slog fast i sitt öppenhetsmanifest, om man lämnar andemeningen i ideprogrammet bakom sig och man är rent hånfull mot de liberaa väljare som sökte sig till C under perioden 98-06, då har man helt tappat det realpolitiska fotfästet.

    Vi var många som sökte oss till centerpartiet primärt av öppenhetsmanifestet, en också den klara ställningtaganden i Integrotitetsfrågor som vi talde om fram till för ett år sedan.

    Själv är jag aktiv Centermedlem, men inte ens min lojlitet till partiet och framgångar på andra områden kan någonsin väga upp kräkningen av att staten bereder sig rätten att ta del av min privat kommunikation.

    Så länge Centerpartiet står bakom FRA lagen som den ser ut förtjänar inte Centerpartiet en enda liberal röst och så länge den enda liberala tonen inom riskdagsgruppen handlar om ekonomisk liberlism snarare om grundläggande respekt för individen och dennes privatliv, finns det många alternativ och Centern har saknar helt relevans.

    Tror ni att ni kan bygga en framtid på att ragga fler bönder???

    Din roll som talesperson i integritets frågor är ett hån och saknar trovärdighet.

    Mvh

    Mikael
    Centerpartiet Kalmar

    SvaraRadera
  5. Annie

    Det hjälper inte att synas och höras. Det är viktigare att lyssna och ta till sig vad människorna tänker och hur de reagerar. Därför har ju Mikael rätt i att man måste hålla vad man lovar och leva som man lär. Självkritik är ju också viktig för C. Utan den finns ingen trovärdighet och kräftgången fortsätter.

    SvaraRadera
  6. Vilken kräftgång?Lyssnande behövs alltid. Lyssnande på olika aspekter som till slut leder fram till ett beslut. Ett beslut kan dock inte tillfredsställa alla man har lyssnat på.Det är naturligt.Ibland måste man dessutom vara beredd att korrigera beslut, som med facit i handen visar sig mindre bra.
    Självkritik brukar inte saknas i Centerpartiet. Snarare är det så att vi är vana att vältra oss i både självkritik och dåligt självförtroende.Ta bara den här osannolika opinionsmätningen från Demoskop. Det är nödvändigt med självkritik , men den får inte förlama.Att stå för sina värderingar bygger också på att man vill se dem förverkligade. Ibland kräver det kompromisser eller så får man välja läktarvarianten. Där - på läktaren brukar alltid de bästa spelarna finnas.-

    SvaraRadera
  7. Anders,

    Om man böjer sig allt för långt baklänges trillar man oundvikligen på arslet, det är en s.k. naturlag.

    Det finns tid för kompromiss, men det finns också gränser som inte överskrids utan att partiets trovärdighet i en fråga faller ihop. När det gäller rätten till att fredas ifrån statligt intrång i sitt privatliv har Centerpartiet aktivt genomdrivit ett paradigmskifte som är närmast medborgarfientligt. Inga finansekonomiska eller energipolitiska initiativ kan gottgöra ett sådan övertramp. Det är med rätta oroande när en partisekreterare inte förstår betydelsen av att provocera sina väljare på ett så explicit sätt.

    När det gäller åskådare och spelare vill jag bara tillägga att intrycket är att Centern överhuvudtaget inte har några spelare på plan i dessa frågor.

    Sluta i alla fall hyckla och ta bort skrivningarna i partiprogrammet runt integritet, öppenhet och personlig frihet. Då slipper vi i alla fall argumentera om tolkningen och alla vet vad centerpartiet står för.

    SvaraRadera