lördag 6 september 2008

Dessa yttrandefrihetens huliganer

Jag fick under mitt USA besök "blodad tand" att fortsätta blogga. Jag kommer inte att göra det varje dag, men när något händer som känns viktigt försöker jag. Idag kändes det så- En familj i Arboga har fått sitt liv förstört med två små barn mördade. Detta har någon på grund av Polisens oförmåga att sekretessbelägga obduktionsprotokollen och dåligt omdöme och okänslighet publicerat på Pirate Bay. Detta har sedan Pirate Bays representant haft det dåliga omdömet att inte ta bort från siten. med hänvisning till yttrandefriheten . Manfrånsäger sig sitt ansvar och kostar tydligen på sig att vara oförskämd mot de sörjande. Dessa ansvariga gör sig till yttrandefrihetens huliganer. Som liberal kan jag aldrig acceptera att man missbrukar yttrandefriheten. Liberalism bygger på FRIHET, ANSVAR och MEDMÄNSKLIGHET. Jag är inte säker på att man lagstiftningsvägen kan göra något mot dessa övergrepp, men jag anser att Regeringen skall bjuda in branschen för att diskutera en etisk kod för att undvika fortsatta övergrepp och kränkningar. Vilket samhälle får vi om sunt förnuft och empati sopas bort? Vi behöver en rejäl integritetsdebatt- för det är integritet det handlar om.

1 kommentar:

  1. PirateBay har inte publicerat materialet mer än vad Yahoo eller Google har publicerat din blogg eller SvDs artiklar.

    PirateBay är en sökmotor (precis som google och Yahoo), men som specialiserat sig på torrents (en form av skyltning till var filer finns).

    Tonläget i PirateBays svar lämnar jag därhän, för det vet jag inget om, men om vi börjar argumentera för att sökmotorer skall censurera innehållet vad mer skall sorteras bort om till och med lagligt material skall bort?

    (Önskan om empati och hänsyn från den som lagt upp materialet är en annan femma).

    Värt att uppmärksammas är också att ett mkt litet fåtal uppmärksammat och laddat hem materialet innan massmedia slog upp det hela. Nu kan vi räkna dem som laddat ned det i tusental.

    Hur finner du liberalt stöd för godtyckliga begränsningar i yttrandefriheten?

    SvaraRadera