måndag 22 september 2008

Östros klagovisor

Tomas Östros är lika förutsägbar som vanligt.
Regeringen är orättvis och oppositionen är god och rättvis. Vi börjar känna igen det. Men vad är alternativet? Kommer vi att få se en gemensam budget från s,v och mp. Vi minns väl hur Per Nuder krävde att Alliansen skulle lämna en gemensam budget 2004 för att bevisa sin regeringsduglighet.
Nej, vänsterpartiet skall inte ha utgiftstak, mp vill inte vara med på bild med v. Ja vi får väl se.
Alliansen kan visa på en sjunkande statsskuld samtidigt som övriga EU och USA brottas med negativa tal. Detta beror på ordning i finanserna och att fler har kommit i arbete. Cirka 170 000 fler är idag i jobb än när Östros satt i regeringen. Detta beror inte bara på konjunkturen utan åtminstone till1/3 på förd politik. Vi är nu uppe på samma nivå sysselsatta som 1990. Detta ger pengar till mer välfärd. Nu attackerar Östros fastighetsskattens avskaffande, men vi har väl inte glömt alla de som inte visste om de skulle ha råd att bo kvar i sina hem för att de råkade ha grannar som hade köpt ett dyrt fritidshus intill. Hela kusten är full av dessa exempel.
Jobbskatteavdraget rättvist
Jobbskatteavdraget är orättvist dundrar Östros bara för att den som inte jobbar får JOBBskatteavdrag. Men visst är det rättvist att undersköterskan (i snitt) får ca 1100 kronor mer i månaden eller sjuksköterskan får ca 1500 kronor. Vad får läkaren ? Jo, lika mycket som sjuksköterskan. För vi har valt att prioritera låg- och medelinkomsttagare.
Förmodligen menar Östros att pensionärer också skall ha jobbskatteavdrag. Jag tycker att våra pensionärer är värda en bättre ekonomi. Däremot är jobbskatteavdraget just ett avdrag för att man jobbar. Pensionärer som väljer att arbeta efter 65 år får också jobbskatteavdrag. I debatten kan man tro att Regeringen har höjt skatten för pensionärerna för att de som jobbar har fått sänkt skatt. För mig som centerpartist är det nu viktigast att först ge bäst villkor för de pensionärer, ofta äldre kvinnor, som har det sämst. Det är det som nu sker. Sedan har pensionerna stigit på grund av att fler jobbar och ekonomin går jämfötrelsevis bra och en ny generell skattesänkning för hela gruppen finns med i budgeten. Det utesluter inte att om resurserna finns att man i framtiden kan ytterligare förbättra för de som är pensionärer. Men bäst för alla är om fler är i jobb.
Glöm inte ungdomarna!
Östros vill ta bort de lägre arbetsgivaravgifterna för ungdomar. Vi måste göra allt för att få ned ungdomsarbetslösheten. Detta vill tydligen Östros ändra på.
Jag ser fram emot att vi 2010 skall kunna få se ett nytt studiemedelssystem . Det behövs. Roger Tiefensee (c), som leder utredningen om systemet har en stor och viktig uppgift. Studenterna behöver både höjda studiemedel och ett höjt fribelopp för de inkomster de får när de jobbar. det vore en investering för framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar