måndag 16 mars 2009

Brottsligheten och tillväxten

Den råa brottsligheten med tjejgäng som rånar, killar som skall spela macho, organiserad brottslighet med åtföljande gängkrig hotar i första hand tillvaron för brottsoffren och alla de som känner tryggheten hotad. Det finns dock ytterligare en aspekt, som jag har tagit upp i bland annat kommunfullmäktige. Den hotar kommunens tillväxt.
Orter som förknippas med kriminalitet tappar i attraktivitet dels för de som vill flytta dit för att bo dels för de som vill etablera företag i området. Med andra ord kriminaliteten hotar Göteborg på olika sätt.
En del säger att man skall inte överdriva enskilda händelser. Det är sant- förmodligen är situationen värre i Köpenhamn . Där pågår också en politisk debatt där man jämför med det lugna Sverige. Samtidigt tror jag att det kanhända att denna typ av kriminalitet, som går i vågor ,också kan eskalera här.
Jag har ingen universallösning men tror att det är viktigt att:

  • Sätta in resuser tidigt. Därför är insatser i familjer med problem viktiga, satsningar på elevhälsovården med både skolsköterskor och skolkuratorer,psykologer måste förbättras- inte minst i Göteborg.
  • Snabba insatser med tydliga påföljder. Synliga poliser och nolltolerans mot brott.
  • Satsningar på polis,åklagar- och domstolsväsende. Jag hoppas att det som Regeringen nu gör får effekt.
  • Reformera skolan så att man får en chans att finna sig tillrätta och hamna på den utbildning som passar ens intrsse och begåvning. Detta kommer nu genom en ny gymnasieskola.
  • Att de som inte har klarat skolans krav får- med folkhögskolor och vuxenutbildning- en andra chans. Den möjligheten är jätteviktig.
  • Bryt utanförskapet och få fler av de som stått utanför arbetsgemenskapen att få komma in.
  • Belöna civilkuraget redan i skolan. Jag föreslog en civilkuragesatsning i samband med kommunens budget. Det skall löna sig att vara modig
  • Symbolmarkeringar som hur vi håller rent i staden. Snabbt bort med klotter och skräp sänder signaler om hur vi vill att det skall se ut.Smittar av sig på annat.
  • Använd lagen som stöd för att komma åt mobbarna i skolan
  • Mer vuxennärvaro - fenomenet med nattvandrare som gör en fin och värdefull insats är snarare ett symptom på hur illa det är ställt. Vi måste organisera oss för att integrera generationerna på sta´n - visst är det märkligt?

(Notera att jag gör inte anspråk på fullständighet i min lista och den har ingen prioriteringsordning.)

Jag vet - man skall inte överdriva -men göteborgarna och andra skall våga gå ut på gatan. Det är de hederliga människornas stad och inte en stad för smågangsters och organiserade ligor.

3 kommentarer:

  1. Bra att du tar upp detta. Läs Svensk Maffia, www.svenskmaffia.se. den organiserade brottsligheten är smart och hänsynslös och finns i Göteborg. Det är ingen överdrift. /Andrea

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Dina förslag är generellt utmärkta!
    Jag hoppas att man lyckas genomföra dem i praktiken...

    SvaraRadera
  3. Tack för er respons. Förslagen kan verka självklara ,men tål att upprepas. Påverkan på kommunens attraktivitet är viktig då vi på så många andra sätt vill vara bäst och locka människor till VÅR stad

    SvaraRadera