tisdag 17 mars 2009

Flexibilitet för fler jobb

I fredags ordnade vår grupp för fler företag och jobb med Torbjörn Egerhag i spetsen ett seminarium om en ny modell för arbetsmarknaden, vilket åsyftas i SvD.. Den innebar ett antal förslag om att höja a-kassan för kortare arbetslöshet och sänka den för långtids, ett framtidskonto för att man skall kunna kompetensutvecklas och lättnader i arbetsrätten. Det senare handlade om undantag för två anställda från turordningen för alla företag, förlängd provanställningsperiod och en variant av vårt förslag på ungdomsavtalet.
Det råder inte tankeförbud kring arbetsrätten även om förhandlingarna om ett nytt huvudavtal har brutit ihop.
En ökad flexibilitet i syfte att förenkla för fler att komma in i arbetsgemenskapen måste kunna diskuteras på ett konstruktivt sätt. Helst mellan arbetsmarknadens parter ,men också i andra sammanhang till exempel Riksdagen. En ny modell kan bli en vinn- vinna situation för alla parter.

3 kommentarer:

  1. Ett tydligt förslag för att verkligen stimulera till företagande och mildra effekterna av den ekonomiska krisen är att införa ett grundavdrag med arbetsgivaraggifterna för företagare med upp till tio anställda. Om en företagare inte behöver betala arbetsgivaravgift för de första tio anställda skulle det bli mycket lättare och lönsammare att starta och driva mindre företag vilket även skulle kunna få en stor betydelse för sysselsättningen. Ett förslag i denna riktning finns med i en av de motioner som Stockholmscentern kommer att behandla på sin stämma nu på lördag men det finns ju inget som hindrar att man börjar jobba med frågan redan nu istället för att vänta till riksstämman...

    SvaraRadera
  2. Hej
    skall med intresse slänga mig över motionen
    Anders

    SvaraRadera
  3. Motionen har nu bifallits av stämman och finns som nummer 2 i denna sammanställning

    http://motioner.blogspot.com/2009/03/motionsyttranden.html

    Stämman biföll även ett flertal viktiga motioner om att Skrota LAS, Rätt till Sjukvård, Ny integrationspolitik och Regelförenkling m.m.

    Jag "hörde" även att Regelrådet "sågat" Lavalutredningen... www.regelradet.se

    SvaraRadera